Προπονητική ζωής (προπόνηση ζωής) (life coaching) και Θετική Ψυχολογία (positive psychology)

life coaching, προπονητική ζωής, proponitiki zois

Οι μελέτες στον τομέα της ψυχολογίας τα τελευταία σαράντα χρόνια είχαν εστιάσει στις αρνητικές πλευρές της ζωής όπως για παράδειγμα τις φοβίες, τη κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και τις διαταραχές μετατραυματικού στρες. Η Θετική Ψυχολογία (positive psychology) είναι ένας νέος κλάδος της ψυχολογίας που εστιάζει στα ανθρώπινα γνωρίσματα και στις περιστάσεις που οδηγούν στην ευδαιμονία. Αν και ως επιστημονικός κλάδος αναπτύσσεται τα τελευταία δέκα χρόνια, αναμφίβολα έχει τις ρίζες της στην ουμανιστική ψυχολογία (humanistic psychology), στο έργο του Γουίλιαμ Τζέιμς (William James) καθώς και στο έργο αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.

Ποια είναι η βέλτιστη ανθρώπινη λειτουργικότητα; Τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή να αξίζει τον κόπο να τη ζει κανείς; Η Θετική Ψυχολογία (positive psychology) ως επιστήμη ενδιαφέρεται τόσο για τη μελέτη και την περισυλλογή στοιχείων σχετικά με το τι οδηγεί στην ευδαιμονία όσο και για την πρακτική εφαρμογή των ευρημάτων που προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες.

Η σύνδεση ανάμεσα στην προπονητική ζωής (life coaching) και τη Θετική Ψυχολογία (positive psychology) γίνεται σε αυτό ακριβώς το επίπεδο της πρακτικής εφαρμογής των ευρημάτων της επιστημονικής έρευνας. Η ανθρώπινη βέλτιστη λειτουργικότητα μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους τομείς όπως για παράδειγμα την υποκίνηση, την αισιοδοξία, την ευγνωμοσύνη και τα θετικά συναισθήματα. Στις συνεδρίες προπονητικής ζωής (life coaching sessions) ο πελάτης θα προσδιορίσει το τρέχων επίπεδο ευδαιμονίας του και με την υποστήριξη του προπονητή ζωής (life coach) θα δουλέψει προς την αύξηση του. Σύμφωνα με μελέτες, το 40% της ευτυχίας μας καθορίζεται από σκόπιμες ενασχολήσεις, από πράγματα δηλαδή που κάνουμε σε καθημερινό επίπεδο. Η προπονητική ζωής (life coaching) θα βοηθήσει τον πελάτη να καθορίσει, να προγραμματίσει και να εφαρμόσει ενέργειες που θα τον βοηθήσουν να βελτιωθεί στους διάφορους επιμέρους τομείς της θετικής ψυχολογίας και να αυξήσει το συνολικό επίπεδο ευδαιμονίας του.